Budoucnost České pošty aneb změňme její fungování

30. 05. 2015 10:34:11
Při jednání vlády ČR nad finančním příspěvkem České poště ze státního rozpočtu, která vzbudila velký mediální zájem, mne chyběla debata, která by se místo klasické otázky dat či nedat peníze, zabývala i pohledem do budoucna.

Když se podívám na počet úřadů v České republice, tak si kolikrát říkám, že by stát měl vydávat příručku, ve které by nám objasnil, co na daných úřadech můžeme vyřídit. Jenom namátkou Česká zpráva sociálního zabezpečení, Pracovní úřad, Finanční úřady, zdravotní pojišťovny, Živnostenský úřad atd. Osobně také nechápu zachování České pošty ve státním vlastnictví. Co si však umím představit je změnit funkci České pošty a tím i značně celé veřejné správy. Nechápu, proč občané musí s běžnými žádostmi chodit na více úřadů. Podle mého by zcela stačilo, kdyby zašli na pobočku České pošty, která sídlí skoro v každé vesnici a tam si podat žádost či uvést životní událost jako je změna trvalého bydliště, zaměstnání, sňatek, narození dítěte atd. Na poště by se vyplnil příslušný dokument a pošta by tyto informace předala dál na příslušné úřady.

Úřady by tak nemuseli sídlit v každém menším městě, ale stačily by pobočky pouze v okresních či krajských městech. Tato změna by dosti zjednodušila lidem život a státu finanční prostředky. Nebyly by také žádné úřední hodiny a pošta by měla jednou či dvakrát v týdnu otevírací dobu, aby si pohodlně stíhali vyřídit své věci všichni lidé. Česká pošta by tak našla využití, protože posílání dopisů už dnes přeci jen není, tak významné jako před 20 lety a přepravu balíků může zcela převzít soukromý sektor. Nehledě na to, že zaměstnanci České pošty by již nemuseli hledat nové klienty, kteří si sjednají produkt u Era banky.

Při pobytu na Novém Zélandu, kde tento systém fungoval, jsem vše zařídil na poště, od přepisu auta až po daňové číslo. Pošty se nacházeli v každém menším městě či vesnici a ušetřilo mě to mnoho času.

Další věcí, která mi není jasná, je existence více zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojištění, které je ze zákona povinné pro všechny a při stanovení výše plateb pojistného zde není nutná existence více zdravotních pojišťoven. Konkurenční boj se tak odvíjí pouze v nevýznamné rovině, jako jsou minimální odměny klientům. Jestliže má existovat povinné zdravotní pojištění pro všechny osoby dlouhodobě žijící na území České republiky a jsou stanoveny výše pojistek, je konkurenční boj v tomto odvětví zbytečný. Spíše přináší náklady na přerozdělování financí a doktorům práci při jednání s více subjekty atd. Dle mého názoru by stačila jedna zdravotní pojišťovna, která by pojistila všechny občany ČR a osoby dlouhodobě pobývající na území ČR. Systém by se také zprůhlednil a zjednodušil. Tato pojišťovna by samozřejmě nemohla poskytovat další připojištění, které by poskytovali komerční zdravotní pojišťovny.

Myslím si, že by nebylo špatné začít diskuzi nad touto budoucností České pošty a zdravotních pojišťoven, což by zjednodušilo a zprůhlednilo fungování veřejné správy. Systém by také ušetřil státu a občanům finanční prostředky.

Autor: Aleš Šmerda | sobota 30.5.2015 10:34 | karma článku: 17.95 | přečteno: 533x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 117 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Dobrý den, jsem student vysoké školy. Žil jsem 1 rok v zahraničí. Velmi se zajímám o ekonomiku, politologii, mezinárodní vztahy, historii, finanční trhy a trochu i psychologii.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...