Diskuse

Politická scéna ČR, jak z kola ven

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Smerda, dekuji za clanek. System organizace statu zminovanem vami, znam z vlastniho zivota. (35 let) Take citim potrebu zmeny v CR. Tento system je zalozen na odpovednosti zvoleneho jedince. Premena mysleni ceskeho volice je vsak velmi tezka. Stale maji na mysli to heslo: "Strana a vlada...."!!!! Dnes jiz vypustili slovicko 'strana'!!!! Velky pokrok.

1 0
možnosti
Foto

Změna volebního systému v podstatě nic neznamená. Většinový volební systém v USA či v Británii má řadu nevýhod oproti systému poměrného zastoupení. Například tyto volby nahrávají velkým politickým stranám a jejich výsledky neodráží skutečné rozložení politických sil ve0společnosti. Navíc kandidát, který vyhraje se ziskem 51% hlasů asi těžko bude moci adekvátně zastupovat těch 49% voličů, kteří volili jeho soupeře. Ostatně Senát je volen většinovým systémem a upřímně nijak to nepřispívá k větší angažovanosti voličů. Navíc změna volebního systému do sněmovny vyžaduje změnu Ústavy. Pro změnu by tedy musely hlasovat tři pětiny, tedy 120 poslanců, kteří byli zvoleni systémem poměrného zastoupení. To je velmi nepravděpodobné.

0 0
možnosti
JL

Pane Janota uvaha osoby, ktera NEZNA prave vyhody volebniho systemu v USA. V nekterych pasazich vaseho prispevku se objevuje lez z neznalosti systemu. Specialne volby do Senatu. Vase nevedomost je az zarazejici. A to chcete jeste naznacovat ctenarum nevyhody. Prostudovani americke ustavy je pro vas dulezite, chcete-li diskutovat o zmenach navrzene v clanku.

Ctenari, chcete-li mit dnesni situaci ve vedeni statu (Chovanec, Slechta a pod), jestli chcete sliby vasi strany byt rozmelneny v koalicni smlouve, jestli fandite 'patu' po volbach, jestli je vam jedno, ze za 26 let CR jsme meli 3 urednicke vlady vytvarejici vakuum ve vedeni statu, jestli je vam jedno, ze nekteri zvoleni zastupci sedi na 3 zidlich a tak maji narok na tri vyplaty a take nesvary podane v clanku samotnem, verte panu Janotovy. Jestli chcete stabilne vedeny stat, clanek vam to kratce ukazuje. V USA je stabilni vlada jiz 229 let. Tak je stara americka ustava, (1787) prevzata podle francouze barona Montesquieu.

Pane Janota, v jednou s vami souhlasim. Vase dve posledni vety jsou tou nejvetsi prekazkou. Prece si nasi dnesni 'lidri' nenechaji ukrast ty snadno dosazitelna koryta.

0 0
možnosti
Foto

A29l38e94š 84M22e24r95t33a

20. 6. 2016 19:46

Když budou kandidovat "sami za sebe" tak se nikdy nedobereme stabilní vlády. Že většinový systém funguje v Británii je dáno tamějšími tradicemi, u nás by jsme tu měli 200 solitérů, kteří by se předváděli ve svém volebním okrsku a ve sněmovně by vládl chaos. Naše tradicí, již od první republiky, je systém poměrného zastoupení a jestli chcete od stran větší odpovědnost, dá se to vyřešit prémií pro vítěze, která by omezila nutnost sestavovat vícečlené koalice.

2 0
možnosti
JR

J31a43r20a 94R88a22n15k

21. 6. 2016 1:37

Omluva, klikla jsem omylem na plus, aniz bych chtela.....nemelo byt zadne znamenko, neznam natolik ceske volby, abych se mohla vyjadrovat.....faktem ovsem je, ze to bylo fiasko.;-(

0 0
možnosti