Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není čas na to se zastavit?

Naše civilizace už toho mnoho dokázala. Jak však jednou obstojíme při srovnání s velkými starověkými civilizacemi? Jsme doopravdy tak civilizovaní, technologicky i duševně vyspělí, abychom se mohli považovat se ty nejvyspělejší?

Dnes jsem sledoval zajímavý dokument o Machu Picchu. Vybavil jsem si také pyramidy v Gíze, Stonehenge či Velikonoční ostrovy. Všechny tyto stavby postavily civilizace, o kterých toho moc nevíme a přece po sobě dokázali zanechat neuvěřitelná místa, které by byl problém postavit i s dnešní technikou. O to úchvatnější je, že tito lidé to dokázali s mnohem primitivnějšími nástroji a stavby vydržely až do dnes.

 

Z úspěchů těchto civilizací mě napadly hned dvě myšlenky. První z nich je, co jednou zůstane po naší civilizaci. Je vrcholem naší civilizace přistání na Měsíci či trvale obytná stanice na oběžné dráze IS? Či snad velké aglomerace měst a vysoké mrakodrapy? Nebo nás snad ještě největší úspěch čeká v podobě osídlení Měsíce či Marsu? Osobně věřím, že naše civilizace by byla jednou schopna takto velkého úspěchu. Jsem přesvědčen, že máme dostatek géniů, kteří dokážou pracovat na takto složitých projektech a jsou schopni objevit nové technologie, které by nás popohnali dál k cíly. Co však může být problémem, je společnost, která je nezbytným základem k pokoření takto velkého cíle. Podle mého názoru je velmi špatné považovat se za nejvyspělejší civilizaci, která kdy na světě byla. Toto hodnocení můžou udělat až lidé v budoucnu. To oni budou naše úspěchy či neúspěchy porovnávat se starými Egypťany, Římany, Řeky, Féničany, Inky, Babyloňany atd. Naše civilizace však ještě nezanikla a můžeme toho ještě mnoho dokázat a je i na nás, zda pozitivního či negativního.

 

Druhou myšlenkou je pohled na jednotlivce. Jde o běžné občany, dělníky, kteří stavby stavěli a přitom věděli, že se nikdy nedožijí jejich dostavění. Či panovník, který stavbu započal a doufal, že jeho potomci vše dokončí a práce několika lidí, generací, tak nebude zbytečná. Říkám si, zda není problém dnešních lidí, kteří chtějí vše hned a neumí se dívat více do budoucna. Zda není problém naše neustálé spěchání, když přitom ani pořádně sami nevíme za čím. Neustále nabytý program věcmi, které musíme udělat a přitom není jediné volné místo na to, zastavit se. Sednout si a přemýšlet nebo se jít jen tak projít a užívat si života ze samé podstaty bytí, z jeho samotné existence. Dříve bylo základní potřebou lidí sehnat jídlo, vodu, suché a bezpečné místo pro přespání. Dnes, když většina lidí v naší společnosti tyto potřeby má, tak i nadále spěcháme a potřebujeme mnoho dalších věcí jako je auto, počítač, mobil, dovolená atd. Otázkou však je, kdy nastane stav, kdy budeme spokojení a dokážeme si doopravdy užívat života? Nebyli snad lidé, kterým stačil ke spokojenosti jen plný žaludek, něco k pití a mít kde přespat spokojenější než my?

 

Domnívám se, že každý z nás by se měl aspoň jednou v týdnu na chvíli zastavit. Přestat se stresovat,  myslet na všechny povinnosti a začít si užívat přítomnost, sledoval přírodu, lidi, zvířata atd. Dívat se, jak vše funguje tak nějak automaticky. Jak je vše krásné jednoduché a přitom tak složité. Jsem přesvědčen, že by si každý vážil více toho, co má a nespěchal neustále někam dál, když většinou ani nevíme kam. Nemáme už vše, co potřebujeme právě teď? Jen je potřeba se zastavit a připustit si tuto myšlenku.

 

Najít si chvíli sám pro sebe, by nám mohlo pomoci přehodnotit některé naše zbytečné aktivity, které vykonáváme a tak doopravdy začít pracovat na tom, co má smysl a tím i dokázali velké věci jako společnost. 

Autor: Aleš Šmerda | pondělí 22.6.2015 14:12 | karma článku: 9,00 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Aleš Šmerda

Důchodová realita

Důchodová reforma strašák každé vlády. Většina ekonomů se shodne na její nezbytnosti k vzledem k budoucí udržitelnosti veřejných financí. Její provedení však naráží na rozdílné požadavky profesních a politických uskupení,

6.10.2020 v 9:17 | Karma: 13,77 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ekonomika

Aleš Šmerda

Kolik si můžeme půjčit

Vláda ČR plánuje už potřetí zvýšit schodek státního rozpočtu, tentokrát na 500 mld. Kč. Toto číslo nemusí být ještě konečné, záleží především na vývoji globální ekonomiky a ekonomiky EU.

17.6.2020 v 10:52 | Karma: 12,43 | Přečteno: 631x | Diskuse| Ekonomika

Aleš Šmerda

Ne referenda, ale decentralizace

Švýcarsko je pro mnohé zemí, od které bychom se měli učit a inspirovat se jejich právním řádem a politickým systémem.

5.3.2018 v 12:05 | Karma: 12,57 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Aleš Šmerda

Prezidentské volby nebo volba SuperStar

Po klidném prožití Vánočních svátků se na nás na všechny vyřítili z televize, billboardů, internetu atd. kandidáti na prezidenta, kteří naplno rozjeli svoji kampaň.

24.1.2018 v 14:12 | Karma: 15,09 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost

Aleš Šmerda

Kryptoměny

Bitcoin, Litecoin, Monero atd., nové jména, které se za rok dostaly do slovníčku všech moderních lidí a v roce 2017 plnily novinové titulky nejvýznamnějších i méně významných zpravodajství po celém světě.

10.1.2018 v 14:55 | Karma: 12,44 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Dobrý den, jsem student vysoké školy. Žil jsem 1 rok v zahraničí. Velmi se zajímám o ekonomiku, politologii, mezinárodní vztahy, historii, finanční trhy a trochu i psychologii.

Seznam rubrik