Západní vs. východní Evropa

Chtěl bych se podívat na uprchlickou krizi trochu z jiného pohledu. A to jako střed většinou post komunistických zemí se západními státy. Jako postoj státu beru prohlášení předních představitelů zemí.

Začínám si všímat, že v rámci uprchlické krize začíná vystupovat spor mezi dvěma celky. Jedná se o střed mezi státy východní Evropy a západní Evropy. Zatím co státy Východní Evropy kam řadím i náš stát, se k příjímání uprchlíků staví spíše negativně. Státy západní Evropy uprchlíky přijímají daleko vstřícněji a naopak nadávají a snaží se (když zatím ne příliš úspěšně přimět východní státy, aby uprchlíky začali přijímat více).

 

Státy západní Evropy jsou většinou ekonomicky vyspělejší a do rozpočtu EU odvedou více peněz, než se jim vrátí zpět. Západní státy tak mají pocit, že mají větší slovo než ty východní státy a mohou jim tak občas vnutit svoji politiku a svůj pohled na věc. Východní státy jsou většinou čistými příjemci peněz z EU a tak mají Západní státy poměrně dobrý nástroj, jak vyvinout na východní státy tlak.

 

Západní státy mají také daleko větší zkušenost s demokracií a tržním hospodářstvím než východoevropské státy, které měli komunistické vlády a po návratu zpět k demokracii si rádi nechali radit od vyspělých západních států a rádi přijímali rady a znovu se učili demokracii. Západní státy tak berou východní státy spíš jako své žáky než plnohodnotné partnery a jen neradi vidí, že se východní státy v něčem chovají jinak.

 

Je zajímavé, že východoevropské státy mají daleko více negativní pohled na uprchlickou vlnu a spíše se velkého přijímání uprchlíků obávají. Těžko říct, kde se tento negativní pohled bere. Může to být tím, že společnost si ještě stále pamatuje komunismus a víme, že malování světlých zítřků ještě světlé zítřky nedělá. Naučili jsme se daleko více věřit sami sobě a tzv. selskému rozumu. A nevěříme médiím a politikům vše, máme daleko větší nedůvěru. A tak než tisíce řečí o tom, že uprchlíci přišli z války zbídačené země a budou zde pracovat a zařadí se do společnosti, chceme prvně vidět jasnou ukázku. Dobře víme, že když tu žije jedna spořádaná rodina přistěhovalců, ještě pořád to neznamená, že jich přijde tisíc a všichni budou spořádaně žít ve většinové společnosti. Nebudou si zakládat ghetta, kde budou uznávat vlastní hodnoty a zákon naší země tam bude existovat pouze na papíře podobně, jako to vidíme v některých oblastech západních zemí.

 

Věřím, že si můžu jen těžko představit to, čím si někteří z těchto uprchlíků museli projít. Ale zkrátka když vidím fotografie z uprchlických táborů nebo míst, kde jsou či byli uprchlíci a všude okolo se válí plno odpadků, prostě to nedělá dobrý dojem a jestliže tito lidé neumí tam udržovat čistotu a dělat takovou základní věc jako je vyhodit odpadky do koše, jak nám chtějí dokázat, že budou dělat pořádek zde? A podobných věcí je více. Proč chtějí uprchlíci převážně do Západní Evropy a ne do té východní? Nemyslím si, že by u nás bylo tak špatně a byli by tu ohrožení na životě. Mám spíš dojem, že většině z nich jde pouze o vlastní prospěch než o to, že by potřebovali pomoc v nouzi a tím bohužel trpí i ti, kteří pomoc doopravdy potřebují.

 

Východní státy sami osobě nic moc nezvládnou, a proto se shlukují do podobných organizací jako Visegrádská čtyřka, kde země zaujmou stejné stanovisko a můžou se pak daleko lépe bránit.  Myslím si, že už je načase postavit se a státům západní Evropy dát jasně najevo, že už nejsme pouze jejich žáci, ale plnohodnotní členové EU, které musejí brát vážně. A můžou nám jejich političtí představitelé či média vyhrožovat jak chtějí. Státy východní Evropy udělaly za 25 let velký kus práce. Můžeme poděkovat západním státům, které nám velmi pomohly na cestě k demokracii, avšak teď už jsme vyrostli a musí si to uvědomit. A jestliže máme jiný názor na uprchlickou krizi a nechceme kvóty na přijímání uprchlíků, musí to tyto státy pochopit. A to i za cenu pozastavení dotací či členství v EU.

 

Přece si jako Česká republika nenecháme neustále vyhrožovat, jako už několikrát v historii. Nenechme se koupit eury z evropských fondů. Naše hospodářství je dostatečné silné, aby se s jejich výpadkem vyrovnalo a pokud budeme mít stejné stanovisko i s dalšími státy východní Evropy, západní Evropa nás bude muset začít brát vážně.

 

Pro jasnost, státy východní Evropy myslím: ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvatsko a Pobaltské státy. Státy západní Evropy: Německo, Francie, Rakouskou, státy Beneluxu, Švédsko, Itálie. 

Autor: Aleš Šmerda | pondělí 31.8.2015 16:17 | karma článku: 30,81 | přečteno: 1288x
  • Další články autora

Aleš Šmerda

Důchodová realita

6.10.2020 v 9:17 | Karma: 13,77

Aleš Šmerda

Kolik si můžeme půjčit

17.6.2020 v 10:52 | Karma: 12,43

Aleš Šmerda

Ne referenda, ale decentralizace

5.3.2018 v 12:05 | Karma: 12,57

Aleš Šmerda

Kryptoměny

10.1.2018 v 14:55 | Karma: 12,44