Úbytek svobody v ČR

28. 04. 2016 15:14:37
Neustále se dovídáme o nových zákonech, vyhláškách, směrnicích a nařízeních. Běžný občan už se ve všech zákonech nedokáže orientovat. Dala by se použít známá, trochu upravená fráze: „Hoď kamenem ty, kdos ještě žádný neporušil."

Zákony tu jsou především proto, aby chránily svobodu každého občana proti jiným jedincům, skupinám či samotnému státu, který by chtěl tyto svobody narušovat. V poslední době, však zákony chrání občana před ním samotným a před následky jeho rozhodnutí. Příroda je nekompromisní a nikdo z nás si nemůže být jist, zda tu bude ještě zítra. Svoboda je pak krásná v tom, že se můžeme snažit dosahovat svých snů svobodně bez, zbytečných překážek (samozřejmě mám na mysli dosahování cílů, které neomezují svobodu ostatních).

Mnozí argumentují demokracii, kterou zde v ČR bezpochyby máme. Nemůžu říct, že by snad volby v ČR nebyly svobodné, i když nad kvalitou volebního systému lze polemizovat. Nebo snad, že by se tu zavíralo za vyjádření názoru, i když toto téma se poslední dobou v některých případech dá napadnout.

Mám na mysli svobodu. Na přednášce nám profesor řekl, ať se do všech důsledků zamyslíme nad otázkou: „Jestli o svém životě rozhodujeme sami?“, poté jsme si měli odpovědět na otázku: „ Zda děláme v životě to, co doopravdy chcete my sami?“ Často si tyto otázky pokládám a snažím se na ně odpovídat vždy kladně. Především pak na tu druhou, ovšem ne vždy si kladně odpovím.

Zpátky k tématu. Už od narození máme státem značně nalajnovaný život. Musíme vychodit minimálně 9 let na základní školu, platit zdravotní pojištění. Pokud chceme pracovat, musíme platit sociální pojištění, daně atd. Každou změnu bydliště musíme nahlásit na úřadech, stejně jako uzavření manželství, rozvod, nákup pozemku, domu, auta atd. Musíme odevzdávat daňové přiznání, kde dokonce leží značná část důkazního břemene na nás a dá se tak mluvit o presumpci vinny. Další nařízení, zákazy a povinnosti jsou spjaty i s dalšími kroky. Pokud si najdeme zaměstnání, začneme podnikat atd.

Stát zkrátka přestal věřit v lidskou slušnost a schopnost se dohodnout. Neříkám, že všechny zákazy a daně jsou špatné, ale řekl bych, že stát už zasahuje do našich svobodných životů až příliš. Ve snaze zajisti bezpečné a rovné sociální podmínky pro všechny. Avšak život je spjat s rizikem, ať už letíme letadlem, jedeme autem, vydáme se na procházku atd. Vždy tu je riziko, že tato cesta bude naše poslední. Stát nemůže zaručit rovné a bezpečné prostředí, to je proti zákonům přírody. Dnešní právo už je tak složité, že žádný právník neovládá dokonale všechna jeho odvětví. Dokonce i dva odborníci na stejné právo se vždy neshodnou na jeho stejném výkladu.

Stát by se tak měl vrátit ke svému základnímu účelu, ochraně svobody a to ochrana svobody jedince před jinými jedinci, skupinami nebo státem, který by chtěl jeho svobody narušit či poškodit. Cílem státu není spasit svět a společnost, to ostatně ani nedokáže. Toto musí vycházet ze společnosti, od jednotlivců a až pak se stane svět lepším. Čím víc tedy lidé dostanou svobody a ponesou více rizika za vlastní činy, tím si budou více vážit sami sebe i ostatních. Dnes už se plno lidí přestalo spoléhat na sebe samotné, ale stále více spoléhají na stát.

Jako příklad bych uvedl starobní důchod. Lidé se už nespoléhají na vlastní rodinu a vlastní úspory, ale spoléhají se na to, že se o ně postará stát. Stát však přebytky, které dlouhou dobu na tomto účtu měl, již prohospodařil a nyní budeme muset doplácet starobní důchody my všichni. Navíc pro nás samotné je velmi sporné, kdy a jaká výše důchodu bude vyplácena nám samotným. Nejsmutnější je na tom, že nikdo z nás se nerozhodl pro tento způsob spoření dobrovolně, ale všem to bylo přikázáno. Nechci tímto rušit veškerou solidaritu v rámci sociálního státu. Její přemíra, ovšem je značně kontraproduktivní, vede k jejímu zneužívání a celkovému znechucení lidí být solidární. Věřím, že většina lidí by bylo solidárních i bez příkazů státu a pravděpodobně by svoji solidaritu projevovali daleko efektivněji.

Autor: Aleš Šmerda | čtvrtek 28.4.2016 15:14 | karma článku: 22.63 | přečteno: 761x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 165 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 129 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Dobrý den, jsem student vysoké školy. Žil jsem 1 rok v zahraničí. Velmi se zajímám o ekonomiku, politologii, mezinárodní vztahy, historii, finanční trhy a trochu i psychologii.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...